Forum för Levande Historia

Forum för Levande Historia

Någonting som jag verkligen älskar är att få vara fotojournalist. Att hitta vinklar och kompositioner i en bild som visar det kunden önskar men att också få visa det på ett levande sätt.

När Forum för Levande Historia kontaktade mig för att hjälpa till att dokumentera deras fantastiska interaktiva utställning om Anne Frank så visste jag att detta skulle bli ett jobb att ÄLSKA.

Om jag bara får vara mig själv
— Anne Frank

Under två timmar hängde jag med Panda och sex elever som går sista året på gymnasiet. Vi pratade om vad en identitet är, fördomar vi har och varför vi tycker det är viktigt att veta människors kön och kunna placera de i fack. 

Det var en dag helt i min still alltså. För det är ju rätt så viktigt det där, att bara få vara sig själv.

Visa vilka de är - inte hur de ser ut...

Visa vilka de är - inte hur de ser ut...

Idag finns det över en trillion selfies och mer smartphones eller plattor än det finns människor på jorden. Det är ganska sjukt egentligen? Vi är nog historiens mest dokumenterade folk och vad tar vi bilder på? Oss själva och vår frukost.

Jag blir inte bra på bild

Som fotograf får jag ofta höra: "Jag blir inte bra på bild, jag är inte fotogenisk - det är ingen idé du försöker, kan du byta ut mitt huvud i photoshop"

foretagsfotograf stockholm_linda rehlin_foretagsfoto_corporate_portrattfoto_bildbank_nackademin

Allt detta kommer ifrån en tanke av att man är obekväm när man fotograferas. Varför då, undrar kanske du - när det finns en trillion selfies så kan ju inte de flesta vara skygga för kameran? Jo... faktiskt. En selfie kan du själv styra och ha kontrollen över, när du blir fotograferad så måste du lämna över den kontrollen till någon annan. Någon som inte är du och som inte vet dina bästa vinklar. 
Om jag vore en fotograf vars uppgift är att visa den snyggaste versionen av era anställda som jorden någonsin har sett så skulle jag misslyckas. Då kan ni nog lika gärna använda selfies.

foretagsfotograf linda rehlin_stockholm_corporate_zumba_dans_jalla bina_amina el mallah

De bästa bilderna som vi har är dock oftast inte våra selfies. Det är inte de vi hänger på väggen och inte de som vi känner något för när vi tittar på. Det är de som togs när vi inte märkte det, när vi kramade våra barn - pratade med en kompis eller helt enkelt inte uppfattade att vi blev fotograferade. 

Det är här jag jobbar. I en situation där mina kunder inte längre uppfattar att jag genomför en fotografering. De visar mig vilka de är och tar fram sig själva - inte sina "kameraleenden" och DÄR händer det. 
Bilden av de själva visar vilka de är - inte hur de ser ut! 

Och vet du... det tar bara några minuter...!

sandra vilppala_rista in forever i hennes hjarta_indie_portratt_foretagsfotograf_corporate_foretagsjobb_skivomslag_fotograf_linda rehlin_corporatebylinda